En genomsnittslön för en stödassistent i Sverige idag (2022) är 30 000 kronor per månad. För den som jobbar i statlig sektor är lönen lägst med en medellön på 29 600 kronor per månad.
En stödassistent jobbar med att assistera personer med en funktionsnedsättning och hjälpa dem att klara av sin vardag ordentligt. Det finns många olika varianter av jobbet och yrket har också flera olika namn.
Olika lön – könsfördelning och regionala skillnader
stödassistenter tjänar mer om de är kvinnor än sina manliga kollegor. Löneskillnaderna är dock små och kan sägas vara en på en marginell nivå med endast några hundralappar som skiljer sig.
Lönerna i kommunal sektor varierar däremot mer på regionala nivåer. Där är lönerna högst i Stockholm och längst i Göteborg där medellönen ligger på lägsta med strax över 20 000 kronor per månad. I Malmö är lönerna nästan lika bra som i Stockholm och du tjänar i snitt 27 380 kronor per månad där.
Den högsta lönen som någon har i Sverige som stödassistent 2022 är 33 600 kronor. Vi har inte kunna få fram uppgifter om det här är i privat eller offentlig sektor. Men vi gissar att det kan röra sig om den privata sektorn eftersom lönerna är lägre där generellt.
Den här lönestatistiken är beräknad på den rena bruttolönen och inga andra förmåner ingår alltså här. Det ger alltså bara en fingervisning om vad du faktiskt tjänar eftersom yrket är sådant att du vanligtvis får olika tillägg. Efter skatt blir lönen lägre.
Det kan vara tillägg för obekväm arbetstid, natt och helgersättningar. Jobbar du storhelger som jul, midsommar och påsk så får du dubbelt betalt. Som timanställd får du också semesterersättning inkluderat i din timlön och har alltså en något högre timlön än vad en fast anställd har.
Jobba som stödassistent
Mer än 70 000 personer jobbar som stödassistenter i Sverige idag. De flesta finns i västra delen av landet och i Halland. De norra delarna i Sverige har färre stödassistenter. Det är en stor efterfrågan på stödassistenter och du kommer troligtvis att ha relativt lätt att få jobb om du har rätt utbildning.
Utbilda sig till stödassistent
En vanlig utbildning personer som jobbar som stödassistent har är att de går vård och omsorgslinjen på gymnasiet eller har utbildning till undersköterska. Eftersom det är ett så speciellt jobb med så många varianter finns det många arbetsgivare som vidareutbildar sin personal i det speciella området. Att få jobb som outbildad kan vara svårt
Timanställd som stödassistent
Som i många vårdyrken så finns det ofta många som jobbar per timme. De kan passa dem som sysslar med olika saker i livet och behöver ett mer flexibelt jobb. Däremot är det viktigt att kontrollera att arbetsgivaren har kollektivavtal så att du inte råkar ut för oegentligheter när det gäller lön och arbetstider.
Ett jobb som många trivs med
Du kan jobba hemma hos någon i det privata hemmet eller så jobbar du på en daglig verksamhet och har ansvar för olika verksamheter där. Jobbet kan vara med både vuxna och barn och även inom äldreomsorgen. Du kan även jobba inom LSS boende med olika dagliga sysslor.