spot_img
måndag, maj 29, 2023
HomeBloggStina Oscarson – kämpar för ett bättre samhälle och en bättre hälsa

Stina Oscarson – kämpar för ett bättre samhälle och en bättre hälsa

Hon är samhällsdebattören som väcker reaktioner. Vissa menar att hon är för vänstervriden, andra vill inte delta i offentliga samtal med henne i protest mot att hon bjuder in och normaliserar främlingsfientliga strömningar. Åter andra har svårt att skilja på hennes åsikter och hennes privata hälsa.

Snabbfakta om Stina Oscarson

Fullständigt namnStina Elisabet Oscarson
YrkeTeaterregissör, dramatiker, författare, samhällsdebattör
Född1975
Kommer frånSkellefteå
Bor nuStockholm
FamiljMamma, pappa och två yngre syskon

Stina Oscarsons intervju med kulturministern i SvD

I februari 2022 intervjuade Stina Oscarson den då nytillträdda socialdemokratiska kulturministern Jeanette Gustafsdotter i SvD. Intervjun fick en del uppmärksamhet, bland annat i en artikel i Aftonbladet där journalisten menar att kulturministern helt saknar riktning på sina politiska ambitioner. Även Stina Oscarson får dock ta del av kritiken. I en annan artikel, även den publicerad i Aftonbladet, anklagas hon för att intervjun är både antiintellektuell och ibland osammanhängande.

Åsikter om Stina Oscarson på Flashback

Liknande åsikter om Stina Oscarson delas även på nätforum som Flashback. Där diskuteras också hennes hälsa, då man kan se tydligt på bilder att hon är väldigt underviktig. Vissa på Flashback gör kopplingar mellan Oscarsons åsikter och hennes hälsa och skriver saker som att det är tydligt att hennes dåliga prestationer och ibland annorlunda åsikter beror på näringsbrist. 

Men det finns också förvånansvärt många inlägg – åtminstone för att vara på ett forum som Flashback – som försvarar Stina Oscarson och menar att man inte ska blanda ihop hennes åsikter med hennes privata hälsa.

Stina Oscarson sjuk i anorexi sedan 10-årsåldern

Anledningen till Stina Oscarsons undervikt är att hon sedan 10 års ålder har kämpat med anorexi. I ett reportage i tidningen Filter berättade hon om sjukdomen, som enligt henne själv började när hon vägrade att äta sin farmors bullar eftersom hon ville stå på sin mammas sida i en konflikt inom familjen. Sedan blev det inte bättre av att hon blev mobbad i skolan och att hon var en duktig flicka som hela tiden försökte prestera på topp. 

Stina blev intagen för tvångsvård för sin anorexi under våren 2021, något som senare bland annat ledde till en brevväxling mellan henne och Maria Ludvigson, ledarskribent på SvD. I denna brevväxling, som senare publicerats, diskuterade Stina och Maria om det är rätt att låsa in en vuxen människa mot hennes vilja för att hon ska få vård.

Stina Oscarson aktiv på olika sätt inom kulturen

Trots sin sjukdom har Stina Oscarson blivit en känd kulturpersonlighet som hunnit göra mycket under sina snart 50 år. Här är ett litet urval av uppdrag hon haft och initiativ hon själv tagit hittills under sitt yrkesliv:

  • Har arbetat som konstnärlig ledare på Orionteatern
  • Har varit chef för radioteatern
  • Har varit krönikör för Dagens Nyheter, ETC och Svenska Dagbladet
  • Initierade den alternativa kulturutredningen eller “skuggutredningen” 2008
  • Har skrivit och gett ut boken Att vara eller vara en vara – visioner om en annan kulturpolitik

Stina Oscarson avbokades från uppdrag på Stadsmuseet

Trots att hon är en känd kulturpersonlighet avbokades Stina Oscarson från ett uppdrag på Stockholms stadsmuseum i mars 2020. Hon skulle ha modererat ett samtal där, men en av författarna som skulle delta i samtalet ville inte delta om Stina Oscarson var med. Anledningen? Att hon hade pratat med fel personer. 

Hon har nämligen haft en del offentliga samtal med meningsmotståndare där hon och den andre samtalspartnern på ett öppet och nyanserat sätt diskuterat sina olika åsikter. Anledningen till att det blivit så kontroversiellt är att några av dessa meningsmotståndare varit uttalat främlingsfientliga, och man har då menat att Stina Oscarson har bidragit till att normalisera dessa åsikter.

Stina Oscarson – Vänsterpartiet eller Sverigedemokraterna

Egentligen är det nästan komiskt att en författare inte vill prata med Stina Oscarson av rädsla för att förknippas med främlingsfientliga strömningar, när hon annars mest får kritik för att ha alltför vänstervridna åsikter. Själv säger Stina att hon som yngre försökte passa in i kulturlivets vänsteråsikter, men att hon idag inte lika tydligt placerar sig på den delen av den politiska skalan. 

Rent partipolitiskt menar hon att partierna idag bryr sig mer om sina varumärken än om den politik de faktiskt står för. Därför är det inte heller så konstigt om människor har svårt att veta var de står politiskt. Hon berättar att hon mött människor som velar mellan Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna, och som det politiska klimatet ser ut idag tycker hon inte att det är konstigt.

Senaste nytt

Upptäck