Kim Larsen – en provokativ sångare

Music

Danska språket kan vara svårt att förstå för många svenskar. Men Kim Larsen och hans texter behöver nästan ingen översättning. Hans musik och framförande kan vi hänga med i utan att förstå texterna i detalj. Och vem förstår inte strofen “han kom till världen på femte sal och att hans far var tokig och hans mor var normal”. 

Några snabbfakta om Kim Larsen

Född1945
Död2018
YrkeSångare och låtskrivare
GenreRock och pop
DödsorsakProstatacancer
FamiljFru och sex barn

Kim Larsen – låtar med humor och svärta

Svenskar har ibland svårt att ta till sig den danska humorn. Deras humor kan vara grov men samtidigt elegant och underfundig. Kim Larsen skrev låtar som innehåller sådana inslag men det kan också finnas galghumor eller svart humor. Texten som i fri översättning låter “när de bar ut den döde fadern sa modern, vad gör vi nu lille du?”, får anses vara ganska betecknande för Kims humor. 

I Danmark klassas Kim Larsen som något av en nationalskald. Hans låtar spelas i många sammanhang som på födelsedagar, bröllop och begravningar. I det avseendet kanske vi kan jämföra honom med vår egen Ulf Lundell. 

I sina texter och sitt leverne tog Kim Larsen alltid parti för de som hamnat på livets skuggsida. Han betraktade sig själv som en vänstersinnad humanist och från en intervju med Danmarks Radio finner vi följande citat i svensk översättning: “Jag kan inte förstå vad en regering ska vara till för, om inte för att hjälpa de svaga. De rika klarar sig nog själva.”

Den svenska vänstertidningen Proletären har listat Kim Larsens bästa låtar enligt följande:

  • This is my life
  • Det bedste til mig og mine venner
  • Jutlandia
  • 682 A
  • Det var Inga, Katinka og smukke Charley på sin Harley
  • Langebro
  • Va gör vi nu, lille du?
  • Kvinde min
  • Stakkels Jim
  • Rabalderstraede

Kim Larsen – födelsedagssang

Kim var en rebell och tog ställning för mycket han inte gillade i samhället. Han var öppet emot kungahuset, EU och inte minst ett allmänt rökförbud. Hedersbetygelser från kungahuset tackade han nej till. Det hindrade honom inte från att framföra en födelsedagssang på dronningens 70 års fødselsdag. Allt skedde till drottning Margrethes och hennes gemåls stora och ohöljda förtjusning. Vi kan anta att drottningen och Kim hade samma uppfattning om rökförbud och dess förbannelse.

Hur kunde Kim Larsen bli så populär? Förmodligen var det inte för att han sjöng bra. Han framtoning var snarast burdus och burlesk. Det han saknade i utseende kompenserade han med utstrålning och karisma. En förklaring till hans storhet är naturligtvis att han omgav sig med skickliga musiker. Hans första band var Gasolin och deras första skiva med samma namn släpptes år 1971. Sedan släpptes en skiva varje år fram till år 1977. Gasolin upplöstes år 1978, vilket gjordes med en Nordenturné där sista konserten hölls i Malmö Folkets park.

Sedan följde en solokarriär för Kim. Han samarbetade med andra artister och bland dem svensken Mats Ronander. Han inledde sedan ett samarbete med kompbandet Kjukken som hade flera framträdande musiker. Med detta band uppträdde Kim i Göteborg 2018.

Arv efter Kim Larsen

I arv efter Kim Larsen finns inte bara en musikskatt utan även en betydande förmögenhet. Kim var tydligen inte slarvig med pengar. Hans egna bolag redovisade vid hans död ett eget kapital på 112 miljoner svenska kronor. Faktum är att han redan i sin ungdom planerade sin framtid med försiktighet. Han utbildade sig till lärare för att ha ett riktigt jobb vid sidan om musiken. Han ansåg dock inte att pengarna var det viktiga i livet, utan det gällde att ha kul.

Och nog hade han roligt. Han var oppositionell och något bråkig. Att han gick hem hos folk berodde nog på att han ansågs vara lite naiv och behöll sitt barnasinne. Men han hjälpte också andra. Han höll konserter bland annat för att stötta fristaden Christiania, fredsrörelsen, flyktinghjälpen och Greenpeace.