spot_img
måndag, maj 29, 2023
HomeBloggHur mycket får en pilot i lön?

Hur mycket får en pilot i lön?

Att arbeta som pilot ger dig många olika möjligheter att rikta in dig på. Kommersiella flyg, fraktflyg, helikopter, räddningstjänst och så mycket mer. Medellönen för en pilot är 79 400 kronor. Privatanställda tjänstemän tjänar nästan 20 000 kronor mer än den kommunala sektorn. Det finns för få kvinnliga piloter för att kunna jämföra lönerna mellan män och kvinnor.

Det har tidigare funnits ett överskott av piloter i Sverige, men de senaste åren har detta ändrats drastiskt och framtiden verkar vara ostabil, åtminstone här.

Olika lön som pilot i olika inriktningar

Efter att du avslutat din grundutbildning till pilot kan du välja i vilken bransch du vill jobba. Vill du inte flyga kommersiella flyg eller fraktflyg, kan du jobba som helikopterpilot och flyga ambulanshelikopter, eller flyga inom försvarsmakten.

Helikopter pilot i armén

Att jobba som militär pilot inom försvarsmakten ger dig en snittlön på ungefär 54 000 kronor. När utbildningen börjar är din ingångslön 27 000 kronor i månaden. Din lön som pilot är alltså densamma som en officer. Du kommer behöva inställa dig när du behövs i luftvärnet, och du kommer flyga olika stridsflygplan men även övriga flygplan och helikoptrar inom försvarsmakten.

Kommersiell pilot

Att flyga kommersiellt betyder att du arbetar för ett flygbolag, som SAS eller Emirates. Vad du får i lön som pilot hos de olika bolagen är olika, eftersom de har olika baser och därför olika regler de måste följa när det kommer till lön och avtal.

Det var inte så längesedan SAS piloter gick ut i strejk med anledning av bland annat lönerna, men även arbetstider och avtal. Ingångslönen som pilot hos SAS är runt 37 000 kronor. Det tillkommer rörliga delar och traktamente.

  • Emirates erbjuder en lön på strax över 90 000 kronor i månaden, och bland annat utbildning för dina barn.
  • Qatar har en genomsnittslön på 75 000 kronor.
  • Norwegian har en medellön på ungefär 97 700 kronor.
  • En medellön hos Ryanair ligger på strax över 41 000 kronor.

En lön för pilot kan alltså variera enormt mycket endast beroende på vilket bolag du väljer att arbeta för. Det här beror till en stor del på hur stor budget bolaget i fråga har.

Hur mycket lön får en pilot

Låt oss ta en titt på hur siffrorna kan se ut i Sverige, baserade på din erfarenhet och utbildning. Det här är för alla piloter, alltså även om du är helikopter pilot.

  • Ingångslön är 38 400 kronor i genomsnitt
  • Nyexaminerad pilot med mindre än 3 års erfarenhet får i snitt 43 600 kronor
  • 4 – 9 års erfarenhet snittar 64 200 kronor
  • Mer än 10 års erfarenhet får i snitt 82 400 kronor
  • Efter 20 år som pilot är medellönen 87 800 kronor

När du har tillräckligt många flygtimmar loggade, blir du kapten. Som kapten tjänar du i snitt 98 470 kronor per månad. Inom militären är snittet 53 710 kronor.

Det här är lönerna innan skatt, och utan eventuella rörliga delar som traktamente. Eftersom lönerna är så höga kan summan efter skatt variera ännu mer beroende på var du bor i landet och hur skattetabellerna ser ut där.

Senaste nytt

Upptäck