spot_img
måndag, maj 29, 2023
HomeBloggHur många bor i Ukraina?

Hur många bor i Ukraina?

I och med kriget i Ukraina så har denna nation verkligen satts på världskartan, på ett tråkigt sätt. Det är nu många som vill veta mer om Ukraina, ett land som tidigare legat lite i skymundan på den europeiska kartan. Man vill veta vad Ukraina är känt för och hur många bor i Ukraina.

Det korta svaret på den andra frågan är att enligt folkräkningssiffror så är den totala befolkningen i Ukraina 43,2 miljoner människor år 2022. 

Ukraina – yta och befolkning

Hela landet har en total landyta på 603 628 km2. Detta gör Ukraina till det näst största landet i Europa, efter Ryssland. Med en total befolkning på 43 188 480 (den 7 juli 2022) så är befolkningstätheten cirka 71 personer per kvadratkilometer.

Efter andra världskriget befann sig två till tre miljoner ukrainare i Västeuropa, främst i Tyskland och Österrike. De flesta av dem hade åkt dit för att arbeta där under kriget, men det handlade också om tvångsevakuerade, före detta fångar i tyska koncentrationsläger, krigsfångar, medlemmar av tyska militära enheter, flyktingar från Ukraina eller politiska emigranter från 1920-talet. De flesta av de tvångsdeporterade arbetarna återvände hem frivilligt eller under press.

Ukraina upplevde flera decennier mellan 1950 och 1990 av en snabb befolkningstillväxt. Dess befolkning var som mest 51,46 miljoner människor.

Fakta om Ukraina

  • Ukraina blev en självständig stat den 24 augusti 1991.
  • Knappt 80 % av befolkningen är etniska ukrainare.
  • Krim är det enda område i Ukraina där ryssarna utgör majoritet.
  • Ukraina gränsar mot Ryssland, Belarus, Ungern, Rumänien, Slovakien, Moldavien och Polen samt mot Svarta havet.
  • Det dominerande språket är ukrainska, som är nära släkt med ryskan.
  • De flesta av invånarna bekänner sig till ortodox kristendom.
  • Ukraina är Europas kornbod. Det märks inte minst på den brist på till exempel solrosfrön och solrosolja som uppstått i och med kriget.
  • Landet hörde, år 2021, till de länder i Europa som hade störst försvarsmakt (209 000 soldater var i aktiv tjänst).

Senaste nytt

Upptäck