spot_img
lördag, april 1, 2023
HomeBloggCarolina Falkholt – konstnär och musiker

Carolina Falkholt – konstnär och musiker

Carolina Alexandra Falkholt är en svensk konstnär och musiker som är känd under pseudonymen Blue. Hon är född den 4 mars 1977 i Göteborg. Hennes konst präglas huvudsakligen av explicita bilder av avklädda kvinno- eller manskroppar. På senare år har hon gjort en del offentlig konst som har blivit väldigt uppmärksammad, ofta i form av stora väggmålningar. Hon är från Göteborg. Hon är även känd för sin technomusik. 

Fakta om Carolina Falkholt:

Fullständigt namnCarolina Alexandra Falkholt 
YrkenKonstnär och musiker
ÅlderFödd 1977, 45 år

Carolina Falkholts bakgrund

Carolina Falkholt växte upp i Dals Långed i Dalsland och är dotter till Christer Falkholt och Carin Falkholt som är krögare. I tonåren flyttade hon ner till Stockholm för att gå på Waldorfskolan Kristofferskolan. Under samma tidsperiod började hon att måla graffiti under pseudonymen Blue. 

Under mitten av 1990-talet flyttade hon till New York där hon som enda svensk blev medlem av The Fantastic Partners och Hardcore Chickz. Hon jobbade tillsammans med graffitimålare som Sento och Lady Pink. Hon försörjde sig bland annat genom att göra målningar runt om i New York åt skivbolaget Rawkus. 

Omkring år 2000 var hon en av Sveriges internationellt mest kända graffitimålare. Efter fyra år i New York flyttade hon tillbaka till Sverige, och hon är numera åter bosatt i Göteborg. Hennes konst har bland annat tidigare gått att köpa på Ikea. Carolina Falkholt har ett barn som är 18 år, hon heter Sol. 

Officiellt om Carolina Falkholt 

På Wikipedia kan man få reda på följande om Carolina Falkholts offentliga konst, i urval: 

 • T.E.S.T., rondell vid infart till Mariestad (2011–2012)
 • Väggmålning på fasaden till Bengtsfors sporthall (2012)
 • Fasadmålningar på daghemsbyggnad i Durres, Albanien (2013)
 • Målning på husgavel, Bergslagsvägen 43, korsningen mellan Bergslagsvägen och Kyrkogatan/Myrgatan i Avesta (2013)
 • Vadvivill, väggmålning på Söndrumsskolan, Halmstad (2013) 
 • Målning på brandgavel på Holmgatan i Härnösand, (2013)
 • Pi, fasaden till kommunala bostadsbolaget HFAB:s studentbostadshus Jakten, Halmstad (2013)
 • Målning på brandgavel, vid motorvägsgenomfarten, Borås (2014)
 • Övermålning på innervägg i Nyköpings högstadium, Nyköping (2014)
 • Väggmålningar på Parkskolan och Södra Dragongatan, Ystad (2015)

Carolina Falkholt Ikea 

I mars 2015 blev det officiellt att Ikea skulle lansera tavlor med graffiti och snippor, det vill säga att de släppte en konstkollektion med graffiti och annan gatukonst. Carolina Falkholt var en av konstnärerna bakom tavlorna. Ikea art event, som kollektionen hette, bestod av 12 olika motiv som var skapade av 15 olika etablerade street art-konstnärer. Bilderna var tryckta i affischformat med olika färg och tryckteknik.

Carolina Falkholts konst 

Carolina Falkholt ligger bakom en rad uppmärksammade konstverk, bland annat: 

 • 2007 presenterades hennes utställning Grafitta på Göteborgs konsthall. Detta begrepp har även fortsättningsvis kommit att förknippas med hennes konst, oavsett om den fokuserar på kvinnliga eller manliga könsorgan eller andra kroppsrelaterade bilder.
 • År 2010 genomförde Falkholt projektet Graffiti Mariestad, i anslutning till en nu riven silo i Mariestads hamn. Under ett antal månader innan byggnaden skulle rivas målades fasaden, samtidigt som det pågick aktiviteter i och omkring silon. Projektet engagerade ett 30-tal graffitimålare samt musiker, dansare, konstnärer och hundratals målande ungdomar – och projektet resulterade i en av världens största graffitimålningar.
 • Under 2012 påbörjade Falkholt ett projekt med ensamkommande flyktingbarn tillsammans med kommunerna Mariestad, Töreboda och Gullspång, vilket året därpå resulterade i konstverket , hem.
 • 2013 deltog Falkholt i arbetet med den konstnärliga gestaltningen av Söndrumsskolan i Halmstad. En man bjöd in 24 graffitikonstnärer från flera länder.  
 • I New York skapade hon 2017 en fem våningar hög målning av en fallos. Genom uppmuntran från åskådare beslöt hon under målningens gång att göra den mer realistisk. Målningen på en husvägg på Lower East Side kom på grund av klagomål att behöva målas över redan dagen därpå.
 • Året därpå målade hon en liknande bild på Kronobergsväggen på Kungsholmen i Stockholm, under titeln Fuck the World. Tanken var att låta målningen få stå kvar i ett halvår, men klagomål från grannar som inte uppskattade ett stort könsorgan utanför fönstret ledde till att konstverket målades över efter en vecka.

Carolina Falkholt finns i Göteborg

Sedan 2021 har Carolina Falkholt en studio i Nordstan, Göteborg, som hon ser som en urban plats med kopplingar till hennes år i New York. Carolina Falkholt är representerad vid bland annat Göteborgs konstmuseum och Skissernas museum i Lund. Hon har haft separatutställningar på bland annat Göteborgs konstmuseum, Steneby konsthall i Dalsland och Klippans konsthall i Skåne. Förutom sprejmålning och teckning arbetar Carolina Falkholt med kollage, skulpturer, installation, performance, film och foto.

Senaste nytt

Upptäck