spot_img
måndag, maj 29, 2023
HomeBlogg4 sätt att investera pengar

4 sätt att investera pengar

Då det för närvarande är hög inflation är det en bra idé att säkerställa att de pengar du har får möjlighet att växa. Så av den anledningen ger vi dig här 4 förslag på hur du kan investera de pengar du har på sparkontot.

OBS: Artikeln ska inte ses som ekonomisk rådgivning. De tips som ges är personliga och generella. Tänk även på att bara placera och investera pengar som du har råd att bli av med. Ingen person i världen kan garantera att du kommer tjäna pengar på att investera dem i exempelvis aktier.

4 investeringstips

  1. Köp aktier.
  2. Köp fonder.
  3. Köp krypto (på exempelvis immediate connect).
  4. Investera med måtta.

Nedan berättar vi om de tips vi precis gett dig i större detalj.

1. Investera i aktier

Att investera i aktier är generellt en bra idé. Aktiebörsen ökar i genomsnitt med 9 % per år, vilket är betydligt bättre än den ränta du får på ett traditionellt sparkonto. 

Vilka aktier som du ska köpa är det svårt att ge råd och tips om, men större svenska bolag inom exempelvis finans, skog och livsmedel brukar vara mycket stabila över tid.

En annan bra sak med aktier är att du oftast får utdelning, alltså pengar tillbaka en gång om året. Det vill säga vid företagets bolagsstämma.

2. Investera i fonder

Att investera i fonder är även det en god idé. Många väljer att investera i så kallade indexfonder som följer aktiekursen i stort. En populär svensk indexfond köper upp aktier för de 30 största företagen i Sverige, och sen följer fondvärdet den utveckling som de företagen har. 

Värt att tänka på är samtidigt att du ska säkerställa att förvaltningsavgiften är låg. En förvaltningsavgift på över 1 % betraktas generellt som för hög, för att fonden så ska bli lönsam krävs i det fallet att fondens aktier går upp 1 % mer än om du placerat aktierna själv.

3. Investera i krypto

Att investera i krypto är riskfyllt, men det finns samtidigt en god potential att tjäna pengar på att göra det.

När du investerar i krypto måste du tänka på att kursen ofta vänder snabbt, i regel mer så än för aktier och fondandelar. Så se till att investera långsiktigt när du handlar med krypto, och säkerställ även att du alltid har pengar till det viktigaste så du inte förlorar pengar du inte har råd att vara utan.

4. Investera med måtta

Du ska alltid se till att inte investera med pengar du inte har råd att vara utan. Det är en bra idé att lägga undan en viss summa, exempelvis cirka 1 000 kr per månad som du investerar för. Summan behöver givetvis inte vara 1 000 kr, utan så mycket som du har råd att avvara.

Om du investerar för en fast summa ökar du dels dina möjligheter att få ett fast sparande som inte avbryts. För om du sätter in samma summa varje månad tar du ju faktiskt tag i ditt sparande, och utöver det dras bara en summa från ditt konto som du är bekväm med. 

 

Senaste nytt

Upptäck